DSC00384

Welke wandelstok voor welke trail?

Wandelen met stokken is een must! Maar hoe kies je de juiste wandelstok? Hiking-trails duikt in de wereld van wandelstokken en helpt je op weg de juiste wandelstok voor jouw volgende hiking trail te kiezen. Carbon, lichtgewicht, opvouwbaar, uitschuifbaar, cross-trail, het is soms best lastig om de juiste keuze te maken met zoveel opties.

Als enthousiast langeafstandswandelaar zijn wandelstokken voor Elmar van Hiking-trails een essentieel item in de basisuitrusting. Hij gaat zelfs nooit meer op pad zonder wandelstokken! Ongeacht de trail die hij loopt, hij neemt zijn wandelstokken mee. Het is misschien lastig om de juiste stok te kiezen omdat er zoveel keus is. De ideale stok varieert per persoon en is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de tocht die je gaat lopen. In dit artikel duikt Hiking-trails wat dieper in de wereld van wandelstokken en kijken ze welke stok, bij welke trail past zodat jij makkelijker je keuze kunt maken.

 

 

De categorieën wandelstokken

Opvouwbare wandelstokken: Deze stokken staan bekend om hun ultralichte ontwerp en compactheid, waardoor ze makkelijk in je rugzak passen. Opgevouwen zijn ze vaak niet langer dan 45 centimeter. Ze zijn bijzonder geschikt voor diegenen die lange afstanden lopen en (ultra) licht op pad willen gaan. Je kunt ze vaak ook makkelijk in je backpack opbergen, wat handig is als je veel moet reizen.

Uitschuifbare wandelstokken: deze variant is meestal wat zwaarder, wat zorgt voor extra stabiliteit en stevigheid. Hoewel ze niet in je rugzak passen, kunnen ze eenvoudig aan de buitenkant worden bevestigd. Het is de meest populaire wandelstok en ideaal voor situaties waarin veel steun nodig is, zoals tijdens afdalingen in de bergen of als je bijvoorbeeld door een rivier moet lopen. Deze stokken komen ook in extra lichte carbon varianten.

Prestatiegerichte wandelstokken: Voor iedereen die hun grenzen wil verleggen en misschien zelfs een deel van de trail wil hardlopen of een FKT (Fastest Known Time) wil vestigen, zijn deze stokken een uitstekende keuze. Ze zijn vaak voorzien van ergonomische handvatten die voorkomen dat ze uit je handen glippen tijdens snelle bewegingen, waardoor je effectiever kunt afzetten en kracht kunt leveren.

Welke stok bij welke trail?

Wanneer we specifiek kijken naar de keuze van wandelstokken, afhankelijk van het type trail, en de te dragen bepakking kun je kiezen voor een van deze opties. Natuurlijk kun je ook met andere wandelstokken de trail lopen als dat je persoonlijke voorkeur heeft.

Tour du Mont Blanc: Bij het lopen van huttentochten en andere trails in de bergen is het fijn om je knieën, bij het afdalen zoveel mogelijk te ondersteunen. Omdat je veel hoogtemeters maakt, wil je zo licht mogelijk op pad zonder stabiliteit in te leveren. Een lichte uitschuifbare stok biedt hier de ideale balans. Ze helpen je makkelijker te bewegen op technische paden en zorgen ervoor dat jij de klappen op je knieën kunt opvangen.

Khumbu Lite
84,95 €*

Pacific Crest Trail: bij echt lange wandelingen zoals de Pacific Crest Trail maar ook bijvoorbeeld de Via Alpina waarbij lichtgewicht uitrusting essentieel is, zijn opvouwbare stokken van carbon ideaal. Ze bieden de noodzakelijke steun terwijl ze minimaal gewicht toevoegen aan je bepakking. Je kunt er makkelijk mee reizen en ze passen handig in je backpack.