Blog_Dawa Sherpa_Teaser

Dawa Sherpa: Op de hoogste toppen

Dawa, hoe ben je aan bergbeklimmen begonnen?

Ik ben geboren in de Rolwaling Vallei in Nepal, ten westen van de Mount Everest. Ik ben dus midden in de bergen opgegroeid en de meeste mensen uit mijn dorp werkten als Sherpa's in de bergen. Ik wilde ook naar de bergen en ik had ook het doel om ooit uit mijn afgelegen dorp te komen.

Je doet belangrijk werk als Aziatische vrouw in een door mannen gedomineerde sport. Je biedt bergtochten speciaal voor vrouwen aan en fungeert als rolmodel voor veel vrouwen die van bergsporten houden. Waarom is dit onderwerp zo belangrijk voor je?

Als klein meisje had ik al moeite om toegang te krijgen tot bergbeklimmen en bergbeklimmen omdat niemand meisjes mee de bergen in wilde nemen en mijn familie het me niet toestond om te reizen. Helaas had ik toen geen rolmodel om naar op te kijken. Daarom ben ik nu nog blijer dat ik dat rolmodel voor veel vrouwen kan zijn.

Wat wil je dat je klanten voelen als ze met jou op reis gaan?

Ik wil ze een gevoel van veiligheid geven en ze voorbereiden om mentaal sterk te zijn - op de berg en ook daarbuiten in het leven. Ik deel mijn ervaringen met hen en help hen om zich zelfverzekerder te voelen in de bergen en in het leven en om voor hun mening uit te komen.  

 

Wat raad je wandelaars die normaal gesproken in de Alpen reizen aan voor tochten in het hooggebergte in de Himalaya? Waar moeten ze op letten?

Klimmen in de Himalaya is heel anders dan klimmen in de Alpen vanwege de grote hoogte. Zelfs bergbeklimmers met professionele ervaring en technische vaardigheden kunnen op 8.000 meter tegen moeilijkheden aanlopen. Het is belangrijk om niet van de ene op de andere dag te beginnen, maar om vaak op grote hoogte te trainen om te beoordelen wat je lichaam kan op extreme hoogtes.

Ondertussen heb je veel expedities ondernomen. Waar beleef je nog "speciale" momenten op de berg?

Ik heb veel mooie momenten, maar de Annapurna beklimmen zonder zuurstof en de eerste Nepalese vrouw zijn die een 8000m piek beklom zonder zuurstof was een van de beste ervaringen. Een andere bijzondere prestatie en onvergetelijke ervaring was het beklimmen van de Makalus in slechts 20 uur.

Welke rol spelen LEKI stokken op jullie expedities?

We zijn goede vrienden geworden tijdens onze gezamenlijke reizen. Ze helpen mijn knieën enorm, vooral tijdens de afdaling, maar ook tijdens de beklimming. Ze zijn gemakkelijk aan te passen, maar toch een stevige metgezel waar ik volledig op kan vertrouwen.

Welke stokken kun je aanraden voor tochten op grote hoogte?

In het hooggebergte is maximale stabiliteit extreem belangrijk voor mij. Ik kan je de Sherpa FX.One Carbon aanraden. Dankzij de combinatie van een aluminium onderstuk en een carbon bovenstuk zijn de stokken extreem robuust, maar toch licht.